راغفر: واردات لوازم خانگی از کره و ژاپن، هدیه به آمریکاست/ارزهای بلوکه شده را صرف وارداتی کنیم که باعث توسعه تولید ملی شود.
حسین راغفر اقتصاددان و عضو هیئتعلمی دانشگاه الزهرا گفت:
متاسفانه در برخی رویکردهای اقتصادی دچار یک بیماری مزمنی شدهایم که با توجیهات تولیدی و اقتصادی مزین میشود. اما رویکردهایی از این دست مثل خوره به جان اقتصاد ایران میافتد و اقتصاد را از داخل نابود میکند.
درحال حاضر حفرههای بزرگی در نظام اقتصادی ایران وجود دارد. حفرههایی که منافع و سودهای چند هزار میلیاردی را برای عدهای اندک ایجاد میکند؛ درحالیکه منافع ملی به شدت تهدید میشود. یکی از این حفرهها وارداتی است که با آزادسازی منابع ارزی کشور انجام میشود. به این نحو که وقتی دسترسی ارزی کشور تسهیل و ارز بیشتری وارد کشور میشود برخی بهشدت تلاش میکنند سناریوی اتلاف منابع ارزی را برای تأمین منافع شخصی و گروهی خود در دستور کار قرار دهند.
این گروه در چنین زمانهایی تلاش میکنند تا منابع ارزی بزرگی به واردات کالاهای مصرفی اختصاص داده شود، بیآنکه به همدلی و هم سویی کرهجنوبی با آمریکا بهویژه در سیاستهای تحریمی علیه ایران توجهی داشته باشند. درحالیکه با آزادسازی منابع ارزی کشور، تمرکز باید روی واردات ماشینآلات صنعتی و تولیدی مورد نیاز کشور باشد نه اینکه صرف واردات خودرو، لوازم خانگی یا از این دست کالاهای مصرفی شود.
افرادی که به دنبال واردات لوازم خانگی از کره جنوبی و ژاپن هستند، فقط به دنبال چپاول و غارت اموال کشور هستند. در حالی که با باز شدن فرصت برای دریافت ارزهای کشور از کره و ژاپن، باید برای توسعه تولید داخلی و تقویت اشتغال و درآمدزایی مردم به بهترین نحو ممکن برنامه ریزی شود. مسئله بهقدری بغرنج شده که حتی مجلس نیز اجازه واردات خودروی لوکس را به کشور صادر میکند. قطعاً خودروی لوکس یا لوازم خانگی که از این کشورها وارد میشود برای همان اقلیت چهار درصدی است نه برای همه مردم و گروههای درآمدی ضعیف جامعه.
آیا در شرایطی که کشور با محدودیتهای ارزی روبهروست، واردات لوازم خانگی اولویت است؟ آیا منابع ارزی باید صرف واردات لوازم خانگی شود که فقط چند درصد بالای جمعیتی درآمدی میتوانند از آن استفاده کنند؟ آیا ظرفیتهای تولیدی کشور اولویت ندارند؟
تأکید بر واردات به دلیل ایجاد رقابت یا به بهانه سوق دادن تولید داخلی به سمت کیفیت، حرف مهملی است. این افراد با این دروغها به دنبال تسهیل فضا برای واردات لوازم خانگی به کشور هستند. در حالیکه برای تقویت صنعت لوازم خانگی با اشکال مختلفی میتوان این موضوع را محقق کرد. مطمئن باشید تولیدکنندگان در شرایط تسهیل واردات نمیتوانند کیفیت خود را ارتقاء دهند و بدتر اینکه تعطیل میشوند.
اگر امکان رشد برای سازندگان داخلی وجود دارد؛ دولت میبایست برای کیفیسازی محصولات آنها سرمایهگذاری کند. یعنی شاخص عملکردی تعریف شود و در آن راستا اگر تولیدکنندهای امتیاز بالاتری گرفت دولت از آن حمایت کند.
دولت باید به تولیدکنندگان درازای ارتقای شاخصهای عملکردی آنها با درجهبندی مشخص که امسال تا سال آینده باید از اين رتبه به رتبه بعدی ارتقا پیدا کنند، یارانه دهد. ضمن اینکه خیلی از صنایع، مثل خودروسازی را میتوان خصوصی کرد. اگر این صنایع خصوصی شوند جمعیت تحت پوشش آنها به یکدهم میرسد، لذا تعداد زیادی از کارکنان این بخشها بیکار خواهند شد که اگر دولت به آنها دستمزد بیکاری بدهد بازهم به نفع کشور تمام میشود؛ البته برای انجام این کار متأسفانه ارادهای وجود ندارد.
مسیری که برای اقتصاد کشور ریلگذاری شده یک مسیر مافیایی است و گروههای صاحب قدرت و نفوذ میکوشند منابع کشور را اتلاف کنند، اتلافی هدفمند و با برنامه. درحالیکه اگر برنامهای پشت این موضوع نبود سرمایهگذاری برای اشتغال جوانان با واردکردن ماشینآلات تولید نیاز مبرمی برای کشور بود نه واردات لوازم خانگی کرهای و ژاپنی./تابناک