شهیدی: رکود در بازار به دلیل افزایش فروش کالای قاچاق در شبکههای اجتماعی است.
دبیر انجمن صوتی و تصویری گفت: یکی از دلایل اصلی رکود در بازار لوازم خانگی، افزایش فروش کالای قاچاق در شبکههای اجتماعی است.
به گزارش شبکه لوازم خانگی، محمدرضا شهیدی اظهار کرد: با توجه به افزایش 57درصدی دستمزد و 6برابر شدن نرخ موثر گمرکی و دستوری بودن قیمتگذاری کالاها و همچنین افزایش قاچاق لوازم خانگی، رکود در بازار لوازم خانگی افزایش یافته است، زیرا در حالیکه قیمت تمام شدهای کالاهای تولید داخل بالا رفته است، در مقابل هزینه فروش کالای قاچاق پایین آمده زیرا اینها نه تنها هزینه گمرکی و… ندارند به سادگی از طریق صفحات و کانالهای در شبکههای اجتماعی با قیمت پایینتر میفروشند.
شهیدی افزود: در مقطع کنونی مشکلی در تولید انواع محصولات لوازم خانگی نداریم، اما مساله تولید، صرفه اقتصادی است که با عرضه قاچاق هم مربوط است، زیرا ارزانتر تمام میشود و تولید را تحت تاثیر قرار میدهد، به عبارت دیگر وقتی یک کالای در کشور با سرمایهگذاری بالا تولید شود و بعد مردم قدرت خرید آن را نداشته باشند تولیدکننده آسیب میبیند، به همین دلیل در مقطع کنونی تولیدکنندهها متناسب با تقاضاهایی که در کشور وجود دارد تولید میکنند، از طرف دیگر در دنیا تولید را تنها محدود به بازار داخلی نمیکنند اما در ایران بیشتر تولیدکنندهها روی بازار داخلی متمرکز هستند زیرا هزینههای دور زدن تحریم، سوئیفت و… بالاست.
وی درباره تاثیر قاچاق بر رکود بازار لوازم خانگی تصریح کرد: امروز بسیاری از این کالاها دیگر در بازار فیزیکی معامله نمیشوند و در شبکههای اجتماعی به راحتی خرید و فروش میشوند و از طرف دیگر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیشتر تمرکز خود را روی مبارزه با کالای قاچاق در فروشگاهها قرار داده است، در حالیکه باید این مبارزه از مرزها انجام شود، زیرا این کالاها دیگر در فروشگاه فروخته نمیشوند و از طریق شبکههای اجتماعی و مجازی انجام میشود و شاید یکی از دلایل اصلی رکود در بازار فیزیکی لوازم خانگی افزایش کالای قاچاق در بازار شبکههای اجتماعی است.
وی افزود: باید توجه داشت که قاچاقچی از محل قاچاق سوخت و… تامین ارز میکند، به همین دلیل ارز ارزانتری دریافت میکند اما واردکننده باید به صورت رسمی از سامانه نیما و صرافیها ارز دریافت کند. به طور کلی میتوان گفت هزینه تامین ارز برای واردات کالای قاچاق نصف ارز واردات قانونی تمام میشود، به همین دلیل رکود کنونی در لوازم خانگی واقعی نیست و مردم همان کالای را که باید از بازار واقعی تامین کنند از طریق شبکههای مجازی و به صورت قاچاق تامین میکنند و تا زمانیکه این فرایند کنترل نشود وضعیت رکودی بازار هم اصلاح نخواهد شد.
شهیدی درباره تاثیر تعدیل قیمت لوازم خانگی در بازار اظهار کرد: تعدیل قیمتها متناسب با شرایط روز سه ماه طول کشیده و به عمق رکود افزوده است، زیرا سفارشگذاری مواداولیه برای تولیدکنندهها به تعویق افتاده بود و با تعدیل قیمتی که چند روز پیش اتفاق افتاد بار دیگر روند به حالت عادی برگشت زیرا تولیدکنندهها نمیتوانستند مواداولیه را گران بخرند در حالیکه قیمت تمام شده به گونهای هست که به آنها زیان وارد میکند و این مساله اگر اجرا نمیشد باعث افزایش عمق رکود در بازار میشد.
شهیدی بابیان اینکه در شرایط کنونی 30درصد قیمت تمام شده لوازم خانگی طبق موارد مختلف به دولت پرداخت میشود، گفت: یکی از این هزینهها تعرفه گمرکی است که افزایش داشته و قاچاقچی این هزینه را ندارد و همه این مسائل روی بازار و حتی تولید اثر دارد، با این وجود در مجموع پیشبینی میشود امسال کاهش تولیدی وجود نداشته باشد، هرچند این مساله هم مشروط به وجود قدرت خرید مردم و کنترل قاچاق است.
دبیر انجمن صوتی و تصویری با تاکید بر اینکه نباید نادیده گرفت که قدرت خرید مردم هم به شدت کاهش یافته است اظهار کرد: از آنجاییکه قیمت موادغذایی رشد بالایی داشته باعث شده دیگر پول برای مردم باقی نمانده که بتوانند لوازم خانگی و… خریداری کنند، زیرا خوراک اولویت اول مردم است. همین مسائل باعث شده نسبت به قبل کاهش تقاضا در بازار رسمی داشته باشم و برآورد ما این است که حدود 15درصد خرید نسبت به سال قبل کاهش یافته است.تیتر۲۰