فدایی: با مصرف کننده صادق باشیم و به بازار آدرس غلط ندهیم/تولید نشدن همه قطعات مورد نیاز لوازم خانگی در داخل، ضعف محسوب نمیشود.
احسان فدایی مدیر ارتباطات گروه سام:
وقتی گفته میشود که در صنعت لوازم خانگی به خودکفایی رسیدهایم مردم نیز این توقع را دارند که باتوجه به داخلی سازی قیمتها کاهش یابد و این در حالی است که باتوجه به توضیحاتی که ارائه شد و باتوجه به عدم صرفه اقتصادی امکان تولید همه قطعات یک محصول لوازم خانگی، در داخل وجود ندارد و تولیدکنندگان لوازم خانگی در تمام دنیا ناچارند برخی قطعات مورد نیاز برای تولید نهایی را وارد کنند. البته مشکل دیگری نیز که با شکل گیری این ذهنیت برای مصرف کننده و بازار پیش می آید این است که در پی شنیدن واژه خودکفایی، منتظر کاهش قیمت چشمگیری در محصولات عرضه شده به بازار است.
در هفته گذشته 13شرکت تولید کننده لوازم خانگی داخلی بین 5 تا 10درصد قیمت تولیداتشان را افزایش دادهاند، در دوسال گذشته نیز قیمت برخی کالاها تا 10برابر افزایش یافته است. البته این افزایش قیمتها بیحساب و کتاب نبوده است، اما معتقدم با توجه به موضوع ممنوعیت واردات برندهای کرهای، این افزایش قیمتها توسط 13شرکت کاملا در زمانی نامناسب انجام شده است.
وقتی مسئولان ما از خودکفایی در تولید لوازم خانگی میگویند اما قیمت لوازم خانگی افزایش مییابد، مردم خواهان طرح دلایل این افزایش قیمتها هستند، در این شرایط تولیدکنندگان در پاسخ میگویند که ما برخی از قطعات را وارد میکنیم و با توجه به نوسانات نرخ ارز مجبور به افزایش قیمت تمام شده کالا شدهایم، بنابراین در این شرایط مردم تصور میکنند که به آنها دروغ گفته شده است و این سوال در ذهن آنها ایجاد میشود که اگر خودکفا هستیم چرا قیمتها گران میشود و چرا وقتیکه میپرسیم به چه دلیل قیمتها گران میشود میگویند به این دلیل که برخی قطعات وارداتی است و تغییرات قیمت ارز موجب افزایش قیمت تمام شده کالا میشود.
بنابراین اگر قطعات موردنیاز تولید لوازم خانگی وارد میشود باید بامردم شفاف بود و بگوییم که به دلیل ارزبری و نوسانات قیمت ارز، ممکن است قیمت تمام شده کالا افزایش یابد، باید به مردم توضیح داده شود که ما در تولید لوازم خانگی توانستهایم در قطعاتی که برای ما صرفه اقتصادی دارد تولیدکننده باشیم اما تولید برخی قطعات هم صرفه اقتصادی ندارد و وارد میکنیم اما این به معنای ضعف نیست و در اقتصاد جهانی نیز ثابت شده است که تولیدکننده برای تولید یک محصول با قیمتپایینتر و مزیت رقابتی مجبور است با شرکتهای مختلف داخلی و خارجی کار کند.
در صنعت لوازم خانگی حدود 10 الی 12تولیدکننده وجود دارد که مردم اسامی برندهای آنها را شنیدهاند و نامشان آشناست اما در صنعت خودرو عملا دوشرکت وجود دارد بنابراین در این صنعت انحصار نمیتواند بهوجود آید اما نگرانی مردم در حوزه لوازم خانگی انحصار از نوع تکنولوژی و قیمت است. در صنعت خودرو بالغ بر چندهزار تامین کننده و پیمانکار در کشور وجود دارد که اینها برای دوشرکت بزرگ خودروسازی قطعات میسازند، در صنعت لوازم خانگی هم گفته میشود 1500شرکت وجود دارد اما تعدادی از این شرکتها شناخته شده نیستند و در قالب کارگاههای کوچکی هستند که قطعات مورد نیاز تولیدکنندگان بزرگ را میسازند.
البته باتوجه به افزایش قیمتی که به تازگی شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی داخلی اعمال کردهاند، اذهان عمومی به این سمت میرود که تولیدکننده قصد سوء استفاده دارد.
در مجموع انحصار در صنعت لوازم خانگی به شکلی که در خودرو وجود دارد ایجاد نمیشود زیرا به هر حال بخشی از کالاهای موجود در بازار قاچاق است و لوازم خانگی به صورت قاچاق نیز وارد میشود در حالیکه واردات خودرو به صورت قاچاق امکانپذیر نیست. اما تولیدکنندگان لوازم خانگی باید دقت داشته باشند که مردم را نسبت به خودشان بیاعتماد نکنند زیرا در صورت بیاعتمادی دیگر راه برگشت وجود ندارد.
برای افزایش کیفیت محصولات تولید داخل به دوشیوه میتوان کنترل انجام داد که یکی کنترل مستقیم است که براساس یک سری پارامترها و استانداردها توسط دستگاههای نظارتی انجام میشود براین اساس میتوان کنترل کیفی را توسط برخی از دستگاههای مربوطه انجام داد که البته باتوجه به نواقصی که در سیستم وجود دارد بنظر میرسد این روش مناسب نباشد، روش دوم کنترل کیفی، کنترل غیرمستقیم است یعنی تولیدکننده در یک بازار رقابتی قرار گیرد و در آنجا برای جلب نظر مشتری مجبور شود تا کیفیت را ارتقا دهد، البته فضای رقابتی هم اینگونه نباید باشد که درهای کشور برای واردات هر کالایی، از هر شرکتی و هر کشوری و با هر تعرفهای باز باشد./فارس