چهارشنبه , 11 تیر 1404 - 3:56 قبل از ظهر

فدایی: فروشندگان خُرد به کالای قاچاق رغبت بیشتری دارند!

فدایی: فروشندگان خُرد به کالای قاچاق رغبت بیشتری دارند!

یکی از کارشناس صنعت لوازم خانگی گفت: فروشندگان خُرد به کالای قاچاق رغبت بیشتری دارند، زیرا حاشیه سود بالایی دارد و به سرعت کالا تحویل خریدار میشود.

به گزارش شبکه لوازم خانگی، احسان فدایی در پاسخ به این پرسش که “تولیدکنندگان در چهارسال گذشته تلاش کردند تولید را داخلی‌سازی کنند. به نظر شما چند درصد از تولیداتمان داخلی است؟” گفت:
مسئولان برای بررسی و آسیب‌شناسی مشکلات همیشه در آخرین نقطه قرار میگیرند. به عبارتی زمانی که چالش به نقطه انفجاری میرسد به فکر چاره‌جویی می‌افتند، در حالی که باید به ریشه مشکلات برگردیم. صنعت لوازم خانگی به رغم شعار‌های تبلیغاتی که متولیان آن میدهند یک صنعت کاملاً مونتاژی است. در اغلب کشور‌های دنیا این صنعت مونتاژی پرهزینه ساخت داخلی نمیشود، زیرا سرعت تغییرات در بروزرسانی تکنولوژی‌های مورد نیاز این صنعت بالاست و هزینه‌های تحقیق و توسعه نیز برای کشور‌هایی که میزان تولید و فروش‌شان بالا نیست صرفه اقتصادی ندارد. در اغلب کشور‌ها قطعات و مواداولیه توسط پیمانکاران داخلی و خارجی تأمین میشود. رقابت این صنعت در دنیا تنگاتنگ است و اغلب کشور‌ها برای تأمین قطعات و مواداولیه‌شان سراغ چینی‌ها میروند.

چرا چین توانست در این صنعت رکورد بزند؟
طی دودهه اخیر چین سیاست‌هایی را برای ثبت رکورد تولید و صادرات قطعات لوازم خانگی اتخاذ کرد و توانست به خوبی بازار‌ها را قبضه کند. مشوق‌هایی برای صادرات قطعات این صنعت تعیین کرد، دامپینگ‌هایی در بازار ایجاد کرد، هزینه ارسال قطعات به کشور‌های مقصد را کاهش داد و… به همین دلیل این کشور اجازه رقابت به سایر کشور‌ها نداد. حتی کشور‌های صاحب تکنولوژی هم سفارش ساخت به چین میدهند، زیرا به صرفه‌تر است.

با توجه به توضیحات جنابعالی، چشم‌انداز تولید ملی صنعت لوازم خانگی در ایران چگونه است؟
قیمت مواداولیه و قطعات در صنعت لوازم خانگی بسیار تعیین کننده است. از اینرو نوسانات نرخ ارز در کشور ما بسیار بر قیمت تمام شده کالای نهایی تأثیرگذار است. پروسه انتقال قطعات و مواداولیه در ایران ۴تا ۶ماه طول میکشد. یعنی از زمانی که ثبت سفارش میکنیم تا زمانیکه قطعه به خط تولید برسد چندین نوسان ارزی اتفاق می‌افتد. به همین دلیل تولید کالای نهایی گران تمام میشود. از نوسانات ارزی که مدام تولیدکنندگان با آن دست به گریبان هستند بگذریم، برخی سیاست‌های غلط متولیان مانند تعیین قیمت دستوری که سیاستی غلط و نخ نما است موجب میشود سیستم تولید با چالش جدی روبه‌رو شود. به این موارد رکود بازار، ورود کالا‌های قاچاق سازمان یافته در تیراژ بالا، استقبال کم فروشندگان خرد و از همه مهمتر رغبت مردم به تعمیر کالا به جای خرید و تعویض آن را نیز اضافه کنید همگی این موارد دست به دست هم میدهند و تولید را غیراقتصادی و گران میکنند، به طوریکه در حال حاضر تولیدکننده و خریدار هر دو متضرر هستند.

به فروشندگان خرد اشاره کردید، چرا رغبت کمی برای فروش کالای داخلی دارند؟
فروشندگان خرد به کالای قاچاق رغبت بیشتری دارند، زیرا حاشیه سود بالایی دارد و به سرعت کالا تحویل خریدار میشود. طبیعی است باتوجه به وضعیتی که شرح دادم خریدار داخلی منتظر تولیدکننده نمیماند. نیاز خود را یا از بازار قاچاق تأمین میکند یا کالایش را تعمیر میکند. در چنین شرایطی تولیدکننده با رکود بازار نیز مواجه میشود و از همه مهمتر وزارت صمت وارد ماجرا میشود و با تعیین قیمت دستوری توپ را به زمین تولیدکنندگان می‌اندازد تا خود را پاک و مبرهن از هر سیاست افزایش قیمتی نشان دهد.

در ماه جاری برخی فروش‌شان را تعطیل کردند تا بازار تشنه عرضه بماند و بخشی از تقاضا را به سال آینده منتقل کردند. آیا این اقدام تخلف محسوب نمیشود؟
🔹تولیدکننده یک سرمایه‌گذار است و به هیچ دولتی تعهد ندارد. منطقی است که برای بقای خود از هر ترفندی استفاده کند. در ماه‌های گذشته با افزایش نرخ ارز تقاضا برای خرید به یکباره بالا رفت، زیرا مردم تصور میکردند اگر خرید کالای‌شان به سال آینده موکول شود با چند برابر قیمت باید کالا خریداری کنند. از اینرو هجوم تقاضا به سمت بازار به تقاضای روانی تبدیل شد و این اتفاق در شرایط کاهش عرضه به گرانی قیمت‌ها دامن زد. اگر متولیان این صنعت چاره نکنند، بازار لوازم خانگی در آینده‌ای نزدیک به نقطه بحرانی میرسد که دیگر مسکن‌های مقطعی نمیتواند مشکل را برطرف کند./روزنامه جوان

مطلب پیشنهادی

ارزش بازار سامسونگ به کمترین حد در ۹سال اخیر رسید

ارزش بازار سامسونگ به کمترین حد در ۹سال اخیر رسید ارزش بازار سامسونگ به‌دلایل مختلفی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *