قرار نگرفتن کالاهای قاچاق در سامانه جامع گارانتی
نایب رئیس اتحادیه لوازم خانگی گفت: در سطح بازار معمولا کالاهایی که قاچاق و به صورت غیرقانونی آورده میشود، این طرف در سامانه جامع گارانتی هم نمیآیند به کالای قاچاق گارانتی بدهند.
به گزارش شبکه لوازم خانگی، محمدحسین اسلامیان با حضور در رادیو گفتوگو به سوالات مجری این برنامه پاسخ داد.
سوال: در خبرها، خبری که جدیداً بیشترین سروصدا را داشته، فروش ضمانت نامههای تقلبی در بازار لوازم خانگی است. وقتی مراجعه میدانی میکنیم با دو نوع ضمانت نامه مواجه میشویم یا ضمانت نامههایی که یا پشتش کسی نیست یا ضمانت نامههایی که هستند منتها شرکتی که شرکت واردکننده اصلی است آن نیست، ولی پاسخگو هستند کار تعمیر یا رسیدگی دیگری باشد انجام میدهند، این موضوع را چطور تفسیر میکنید؟
اسلامیان: در سطح بازار ما دو نوع ضمانت نامه داریم، یکی ضمانت نامههایی که شرکتهای تولیدکننده در اختیار مصرف کنندهها قرار میدهند که بسیار معتبر است و مدت زمان ضمانت نامه و نوع ضمانتی که انجام میدهند مشخص است و نوع دوم ضمانت نامههایی است که برای کالاهای خارجی در سطح بازار عرضه میشود که آن هم باز به دو بخش تقسیم میشود، به نوعی ضمانت نامههای معتبر و غیرمعتبر، ضمانت نامههای معتبر آنهایی هستند که در سامانه جامع گارانتی ثبت میشود یعنی در مرحله اول توسط اتحادیه تامین کنندگان لوازم خانگی پروانه کسب به این افراد داده میشود و آنها بعد از این که پروانه گرفتند میتوانند بروند در سامانه جامع گارانتی ضمانتنامهشان را ثبت کنند و مصرفکنندهها به راحتی میتوانند تشخیص دهند بین ضمانت نامه اصلی و ضمانتنامه غیرتخصصی و ناقص و بعد مراجعه میکنند نوع ضمانت نامه را در سامانه جامع گارانتی درج میکنند مشخص میشود که این ضمانتنامه اصلی است یا تقلبی.
سوال: یعنی من که هماکنون خرید میکنم میتوانم ببینم گارانتی که صادر شده اصل است یا خیر؟
اسلامیان: بله، وقتی برای خرید کالایی مراجعه میکنید، ضمانت نامهای روی آن کالا نصب شده است که اگر شما در سامانه جامع گارانتی سرچ کنید و اسم ضمانت نامه و اسم محصول را بزنید، اسم محصول با ضمانت نامه اصلی درج شده است، اگر غیر از آن باشد میشود فرعی.
سوال: هم اکنون من وارد سامانه شدم چند گزینه دارد یکی از آن گزینهها بحث استعلام تائیدیه مجوز گارانتی است که همان ابتدا یکی از گزینههایش شرکت گارانتیکننده است و شماره شرکت گارانتی کننده را میزنیم و بعد هم جستجو را انجام میدهیم که میتواند به شما بگوید وجود دارد یا خیر و اصل است یا خیر.
اسلامیان: بله یا اسم شرکت گارانتی کننده را میآورد یا محصولی که شما میخرید آن محصول نوع گارانتیاش آن جا مشخص میشود.
سوال: آیا شده مصرفکنندگان مراجعه کنند و بگویند این وجود نداشته که فروختهاند؟
اسلامیان: بله، در سطح بازار معمولا کالاهایی که قاچاق و به صورت غیرقانونی آورده میشود اینها وقتی که به صورت قاچاق وارد میشود این طرف در سامانه جامع گارانتی هم نمیآیند به کالای قاچاق گارانتی بدهند.
سوال: هم اکنون فرض کنید کالایی قاچاق وارد کشور شده و من یکی از شرکتها هستم میآیم در سامانه درج میکنم؟
اسلامیان: فروش و عرضه کالای قاچاق در سطح عرضه ممنوع است، بسیاری از این کالاهایی که به صورت قاچاق وارد میشود توسط شرکت تولیدکننده هم مورد قبول نیست و تقلبی است و برای برند خاصی نیست.
سوال: در چندسال گذشته ما این خبر را داشتیم که شرکتها عددی را میگرفتند و کالایی را گارانتی میکردند کما این که در خودرو هم این اتفاق افتاده بود زمانی که واردات خودرو آزاد بود مثلا من از یک شرکت کرهای یا ژاپنی که در ایران نمایندگی داشت خودرویی را شخصاً وارد میکردم قبلاً میشد، یعنی واردکنندهای غیر از واردکننده اصلی وارد میشد عددی را به نماینده رسمیاش یا نماینده انحصاری آن میداد و این گارانتی میشد این را که شما شنیده بودید؟
اسلامیان: در سطح لوازم خانگی با خودرو یک مقدار متفاوت است، یک کالایی که در سطح عرضه مشاهده میکنید یک برچسب گارانتی رویش چسبانده اند، مثلاً یک لباسشویی برچسبی رویش درج میشود به عنوان گارانتی، اینها در مرحله اول بابت نصب یک مبلغ بالایی را میگیرند که یک گارانتی مثلاً دوساله ارائه میکنند، در زمان دوسال هم هر قطعهای اگر نیاز باشد مبلغ و هزینه آن قطعه را هم دریافت میکنند و به معنی درست این گارانتی هم انجام نمیشود تازه این موارد خوبی است یعنی مواردی هم است که اصلاً آن برچسبی که روی آن است کپی است و جعل میشود و نفری که میآید آن گارانتی را انجام میدهد وجاهت قانونی ندارد و تخصصی هم بابت گارانتی ندارد و کالا را معیوب میکند.