کلاهدوزان: درج قیمت تولیدکننده، قاچاق را رواج میدهد.
حامد کلاهدوزان مدیرعامل تکنولایو:
یکی از مشکلات این روزهای صنعت لوازم خانگی درج قیمت تولید روی محصولات است. قطعا چنانچه قیمتگذاری عالمانه و بادرایت انجام شود و شرایط تمامی صنوف صنعت لوازم خانگی در نظر گرفته شود، میتوان وضعیت را سروسامان داد اما قطعا با ابزارهای تعزیراتی نمیتوان بازار را کنترل کرد.
چنانچه دولت موضوعاتی نظیر نوسانات نرخ ارز را کنترل کند و هزینههای گمرک و هزینههای سربار و… افزایش پیدا نکند، تولیدکنندهها با قیمتگذاری هیچگونه مشکلی ندارند. به هرحال هیچ تولیدکنندهای دوست ندارد قیمتها افزایش پیدا کند، چرا که با افزایش قیمتها میزان قدرت خرید مردم کاهش پیدا میکند و در نهایت کاهش فروش را به همراه خواهد داشت.
اینکه قیمت تولید روی محصولات درج شود، باید منتظر به بیراهه رفتن صنعت لوازم خانگی باشیم، چرا که وضعیت لوازم خانگی با محصولات مصرفی و خوراکی کاملا متفاوت است. به هر حال برخی محصولات ممکن است تا بیش از یک سال در انبارها بمانند.
طبیعی است که فروشنده باید به قیمت روز محصولش را عرضه کند. از سوی دیگر چنانچه قیمت تولید بدون در نظر گرفتن حاشیه سود فروشنده درج شود، عملا انگیزهای برای این گروه باقی نمیماند. بنابراین ترجیح میدهند سراغ کالاهای خارجی قاچاق بروند تا بتوانند سودشان را هم دریافت کنند. بنابراین در حالیکه هدف طرح ساماندهی بازار است، اما در عمل منجر به رواج قاچاق میشود.
در این خصوص باید کارگروه تخصصی با حضور چند مدیر از بخشهای مختلف صنعت لوازم خانگی مانند تولیدکننده محصول نهایی، قطعهساز و فروشنده برگزار و جوانب امر سنجیده شود. این در حالی است که هماکنون تصمیماتی مانند درج قیمت تولید روی محصولات توسط کارشناسانی اتخاذ میشود که در بطن تولید حضور ندارند.
متاسفانه صنعت لوازم خانگی در بخش تولید با مشکلات اساسی مواجه است. مشکلات باعث شده که تولیدکننده نتواند با تمام ظرفیت فعالیت کند. بنابراین شرایط باید برای شرکتها فراهم باشد. نکته دیگر اینکه تولید در ایران امروزه گران تمام میشود و به همین دلیل امکان رقابت با سایر تولیدکنندگان خارجی برای در اختیار گرفتن بازارهای منطقهای به ندرت فراهم میشود. به طور نمونه مواداولیه مانند ورق فولادی که باید توسط شرکتها از بورس و با قیمت روز خریداری شود، به دلیل نبود سیاستهای درست از بازار آزاد خریداری میشود و این به معنای افزایش هزینههای تولید است.
امروزه تولیدکننده، قطعهساز، بازرگان و فروشنده هرکدام به تنهایی درصدد حل مشکل خود هستند در حالیکه باید با راهکاری جامع و دور یک میز دنبال حل مشکل باشیم. این نگاه جزیرهای بیش از هرکس تولیدکننده و مصرفکننده را دچار مشکل میکند./دنیایاقتصاد