گشایشهای ارزی در راه است
نشست اعضای انجمن صنایع لوازم خانگی با معاون صنایع عمومی و مدیرکل صنایع لوازم خانگی وزارت صمت برگزار شد.
به گزارش ماتریکس، در ابتدای این دیدار نسرین اوجاقی دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی به مسائل کلیدی مطرحشده توسط شرکتهای عضو پرداخت و به چالشهای ناترازی انرژی، مشکلات ثبت سفارش، تخصیص ارز، دشواریهای تامین مالی و موانع صادراتی اشاره کرد.
در ادامه محمد وصالی مدیرکل دفتر لوازم خانگی وزارت صمت، گزارشی از وضعیت صنعت لوازم خانگی کشور ارائه داد.
وی گفت: کل صنعت کشور با چالش ناترازی انرژی روبهروست. برآورد ما این است که نیاز سالانه کشور به لوازم خانگی حدود ۲۳میلیون دستگاه است، این در حالی است که حدود ۹۰میلیون دستگاه پروانه بهرهبرداری صادر شده است.
وصالی افزود: ۳۴میلیون از این عدد مربوط به لوازم خانگی کوچک است. با توجه به مازاد ظرفیت، باید نگاه جدیتری به صادرات داشته باشیم. از ۲۵اردیبهشت، تعرفه صادرات به اوراسیا صفر خواهد شد و این یک فرصت مهم است.
او همچنین تاکید کرد که حجم فعلی صادرات لوازم خانگی بین ۴۵۰ تا ۵۰۰میلیون دلار برآورد میشود و این رقم پتانسیل رسیدن به یک میلیارد دلار را دارد.
وصالی ادامه داد: نیاز ارزی صنعت حدود ۲.۵میلیارد دلار است، در حالیکه این رقم پیشتر حدود ۴میلیارد دلار بود. با توسعه توانمندیهای داخلی، صرفهجویی ارزی حاصل شدهاست.
وصالی همچنین از رشد ۴درصدی تولید در فروردینماه خبر داد و گفت که سال گذشته نیز صنعت رشد ۱۰درصدی را تجربه کرده است.
وی افزود: در حوزه تامین مالی، صنعت لوازم خانگی نیازمند ۳۰هزار میلیارد تومان منابع است. در این خصوص مذاکراتی با بانکهای صنعت و معدن، ملی، تجارت و ملت انجام شدهاست.
وی در ادامه به مشکلات ارزی نیز اشاره کرد و گفت: با وجود تغییرات ناگهانی در نرخ ارز و تأخیر در تخصیص ارز در ماههای گذشته، توانستیم با رایزنیهای انجامشده، سامانه تخصیص ارز برای ثبت سهمیه برای هفت ماه(تاپایان مهرماه سال جاری) بازخواهد شد و مبنا نیز عملکرد ۱۳ماهه شرکت ها خواهد بود که این خبر خوبی برای تولیدکنندگان است.
در ادامه ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت نیز در این نشست، بر اهمیت صنعت لوازم خانگی از دید مردم و مسئولین تاکید کرد و گفت: در طول سالهای گذشته، سیاستهای مختلفی اعمال شده، اما همواره رویکرد حمایت از تولیدکننده داخلی حفظ شدهاست. خوشبختانه کیفیت محصولات داخلی نیز به شکل محسوسی افزایش یافتهاست.
وی با اشاره به مذاکرات هستهای گفت: اگرچه نمیخواهیم کشور را معطل مذاکرات نگه داریم، اما فضای مثبت حاصل از این مذاکرات میتواند به کاهش التهاب بازار ارز و تسهیل دسترسی صنعتگران به منابع ارزی کمک کند.
او تأکید کرد که در صورت گشایشهای سیاسی و اقتصادی، این فرصتها باید در خدمت تقویت صنعت داخلی قرار گیرند و نه تهدیدی برای آن.
شیخ به ناترازی انرژی اشاره کرد و گفت: تلاش کردیم تا گازوئیل مورد نیاز واحدهای تولیدی تأمین شود.
وی به حادثه آتشسوزی بندر شهید رجایی نیز اشاره کرد و گفت: با هماهنگیهای انجامشده، شرکتهای آسیبدیده میتوانند بدون نوبت ثبت سفارش انجام داده و در فرآیند تخصیص ارز قرار گیرند.
در پایان دکتر شیخ با تاکید بر اهمیت استفاده از ظرفیتهای خالی صنایع خاطرنشان کرد: پنج مسئله اصلی صنعت کشور شامل بهرهوری، زیرساخت انرژی، تسهیلات تجارت خارجی، تامین ارز و تامین مالی است. اما مهمترین موضوع از نگاه ما، تامین مالی و سرمایه در گردش تولیدکنندگان است.