سامسونگ سهام خود در شرکت رنو-سامسونگ را واگذار میکند.
در اوایل دهه 1990 سامسونگ تصمیم گرفت وارد دنیای خودرو شود و با کمک فنی نیسان، سامسونگ موتورز را تاسیس کرد. رویای او چندان دوام نیاورد و درست هنگام شروع تجاری سازی خودروها، بحران آسیایی فرا رسید و او را سخت تحت تأثیر قرار داد. این امر موجب شد تا او برای بقای خود مجبور به یافتن یک شریک شود.
به گزارش شبکه لوازم خانگی، رنو در سال1998 توانست 70درصد از سهام رنو را با قیمت 560میلیون دلار خریداری کرد و تا سال2000 نام آن به رنو سامسونگ موتورز تغییر یافت و پس از آن این برند کرهای با این مشارکت، از پلت فرمها و موتورهای رنو و نیسان استفاده کرد و طیف موفقی از سدانهای مختلف را به بازار عرضه کرد.
در پایان دهه90 میلادی، رنو 80درصد سهام را در اختیار داشت و RSM اساساً به تولید مدلهای رنو اختصاص داشت، اما با وجود این، توافق برای استفاده از نام تجاری سامسونگ تا سال2020 تمدید شد. اکنون با توجه به افت بازار و عدم عرضه محصولات جذاب، سامسونگ تصمیم گرفته است از برندی که در سال1994 تأسیس کرده است، خارج شود.
گزارشهای مختلف مطبوعات کرهای نشان میدهد که این شرکت 19.9درصد از سهام خود را که در اختیار بخش مالی کارتهای اعتباری سامسونگ کارت قرار دارد، به فروش خواهد رساند. شرکت کارت اعتباری، در بیانیهای منتشر شده توسط هرالد کره اعلام کرده است که اگرچه ما قصد فروش سهام خود را داریم اما جزئیاتی مانند روش فروش، خریدار و روند آن هنوز مشخص نشده است.
امروز کارخانه بوسان، خودروهای الکتریکی رنو سامسونگ را در مدلهای SM3 (رنو فلوئنس الکتریکی)، SM6 (رنو تالیسمان)، QM6 (رنو کولئوس) و XM3 (رنو آرکانا) و همچنین مدلهای صادراتی رنو از جمله آرکانا و کولئوس تولید میکند.
به نظر میرسد که همه این موارد بر این موضوع تاکید دارند که که نام فعلی خودروهای بازار داخلی بدون تغییر باقی میماند، اما در مورد نام برند آن این چنین نخواهد بود. بنابراین، عمر استفاده از نام تجاری رنو سامسونگ رو به پایان است.
در عین حال، سامسونگ با مشارکت در شرکتهای صوتی جیبیال و هارمن کاردن همچنان خود را به دنیای خودرو پیوند میزند.