مهم ایجاد یک فضای رقابتی منصفانه بین سراها و فروشگاههاست
یادداشت احسان فدایی:
اکنون با توجه به شکلگیری مالهای بزرگ انحصار در فروش شکل گرفته و نگرانی در این است که انحصار در خرید نیز شکل بگیرد، چراکه ممکن است در چند سال آینده،این مال ها تنها چند برند خاص را در فروشگاههای خود به فروش برساند. از سوی دیگر، این انحصار میتواند شرایط ویژهای را برای خرید از تولیدکننده به وجود آورد. در این صورت این مالهای بزرگ هستند که برای تولیدکننده تصمیم میگیرند.البته بر این موضوع تاکید دارم که تمام این تلاشها بیفایده است و دولت با شکلگیری مالهای بزرگ بهشدت موافق است، چراکه برای وزارت اقتصاد پیگیری و نظارت بر دو هزار واحد صنفی بسیار سختتر است از یک واحد صنفی بزرگ.اما سیاستگذار و مجری فراموش کرده اند که صنعت نیازمند رویکرد بلندمدت است نه کوتاهمدت یا میانمدت.
ورود تاکسیهای اینترنتی با روند فعالیت مالهای بزرگ، اصلا قابل مقایسه نیست، چراکه تاکسیهای اینترنتی همراه با خود بستر اشتغالزایی گسترده تری را به وجود آوردند که افراد شاغل در آژانس های محلی، پس از تعطیلی به آن مراجعه کردند و بحران اشتغال ایجاد نکردند.
حال درصورتیکه سراها منجر به تعطیلی اصناف لوازم خانگی شوند، باید بدانیم که سراها در بهترین حالت ممکن در شهرهای بزرگ امکان احداث ۲فروشگاه را دارند که تعداد افراد شاغل در آنها هرگز با اشتغالزایی که واحدهای کوچک لوازم خانگی دارند، قابل مقایسه نیست.
از سوی دیگر بنابر اعلام بانک مرکزی در شش ماهه نخست سال جاری حدود شانزده هزار میلیارد تومان تسهیلات به پنجاه و پنج شرکت تولیدکننده لوازم خانگی پرداخت شده در حالیکه این پنجاه و پنج شرکت بزرگ بیش از یکصد هزار اشتغال ایجاد کردهاند. این در حالی است که در همین مدت، تنها به سرای ایرانی با حداکثر هزار فرصت شغلی، دو هزار میلیارد تومان تسهیلات داده شده است.
بیشک در دنیای امروز وجود مالهای بزرگ در همه حوزهها از لوازم خانگی گرفته تا پوشاک، امری اجتنابناپذیر است، اما نکته حائز اهمیت، ایجاد یک فضای رقابتی منصفانه میان مالهای بزرگ و خردهفروشان است.