جعفری عنوان کرد: خطر رکود در صنعت لوازم خانگی
مدیرعامل گروه لوازم خانگی آنتیک درباره دورنمای این صنعت در سال جاری گفت: امسال سال دشواری برای صنعت لوازم خانگی است. زیرا درحال حاضر قدرت خرید خانوار ایرانی کاهش پیدا کرده و باوجود تورم اگر در بخش مصرف و تقاضای بازار کمبود وجود داشته باشد، بخش تولید به مشکل بر خورده و رکود ایجاد میشود.
به گزارش شبکه لوازم خانگی، محمدرضا جعفری افزود: خطر رکود در سال جاری برای صنعت لوازم خانگی کاملا ملموس است. با این حال ناامید نیستیم؛ زیرا واردات نسبتا محدودشده و باوجود افزایش قیمت ارز، بحث قاچاق نیز کمرنگتر شده است. البته قاچاق به صورت کامل از میان نرفته زیرا هنوز هم قشری وجود دارد که به دنبال خرید محصول خارجی است در حالی که این محصول ضمانت و خدمات پس از فروش ندارد.
مدیرعامل گروه آنتیک از قیمتگذاری دستوری به عنوان مهمترین سرعتگیر تولید لوازم خانگی یاد کرد و گفت: تولید کفه قیمت تمام شده که در آن قیمت نهادههای تولید قرار دارد درحال سنگین شدن بوده اما کفه قیمت فروش محصولات لوازم خانگی ثابت است. زیرا محصولات لوازم خانگی به صورت دستوری قیمتگذاری میشوند.
جعفری افزود: برای مثال قیمت ماده اولیه یورتان(مورد استفاده در تولید یخچال) در اسفندماه سال گذشته ۸۵هزار تومان در هر کیلوگرم بوده در حالیکه همین فرآورده در فروردین ماه امسال به قیمت ۱۴۰هزار تومان در هر کیلوگرم در بورسکالا عرضه شده است. اگر دولت، قیمت نهادههای تولید را کنترل کند طبعا قیمت تمام شده تولید کاهش پیدا میکند.
وی بیان کرد: به این صورت نیست که تولیدکننده قیمت محصولات خود را افزایش داده و هیچ دغدغهای برای کنترل آن نداشته باشد، زیرا در نهایت باید برای محصولات لوازم خانگی در قیمتهای تعیین شده خریدار وجود داشته باشد.
جعفری ادامه داد: برخی از تولیدکنندگان محصولات خود را فقط به این علت که چرخه تولید دوام بیاورد به قیمت سربه سر به فروش میرسانند. بازار به گونهای است که در سمت مصرفکننده تقاضای زیادی وجود ندارد و تولیدکننده نمیتواند قیمت محصول را افزایش دهد. بسیاری از تولیدکنندگان فقط به علت اینکه بتوانند چرخه تولید را به حرکت درآورند با سود اندک و با نرخ سر به سر تولید میکنند. این در حالی است که قیمت محصولات فولادی و پتروشیمی به صورت هفتگی افزایش مییابد که با افزایش قیمت تمام شده تولید میشود.
وی با اشاره به نقش دولت در تحریک تقاضا گفت: تولیدکنندگان در این شرایط عمدتا روی بازارهای داخلی حساب میکنند که آن نیز در شرایط رکودی است. در این وضعیت دولت باید تقاضای بازار را تحریک کرده تا مصرف کننده به خرید تمایل پیدا کند.
جعفری عنوان داشت: درعمده محصولات لوازم خانگی(۸۰ تا۹۰درصد)، تولید و عرضه به اندازه کافی وجود داشته و انحصاری وجود ندارد. صنعت لوازم خانگی مانند صنعت خودرو نیست که چندشرکت محدود محصولات را تولید کنند.
وی ادامه داد: در بررسیهای صورت گرفته مشخص شده که تعداد برندهای تولیدکننده لوازم خانگی در کشور از چین بیشتر است. به عنوان مثال در تولید محصول یخچال، مازاد تولید وجود داشته و انحصار در تولید نبوده و عرضه به اندازه کافی وجود دارد.
جعفری افزود: مشکل در سمت تقاضای بازار است. در شرایط افزایش حقوق و دستمزد افزایش و گرانی مواداولیه، مشکل اصلی کمبود تقاضای بازار است. تقاضای بازار قیمت محصولات را کنترل میکند و به جز یک یا دو محصول خاص نیازی به ورود دولت در زمینه قیمتگذاری نیست. در این شرایط تولیدکننده مجبور است محصول خود را به اقساط بفروشد تا بتواند تقاضا ایجاد کند.
جعفری گفت: درسال جاری عرضه و تولید محصولات لوازم خانگی به اندازه کافی بوده و چون در بخش تقاضا مشکل وجود دارد، بازار قیمتها را کنترل کرده و نیازی به ورود دولت در بحث قیمتگذاری نیست مگر در اندک محصولاتی که عرضه و تولید آنها به اندازه کافی نیست.
وی بیان کرد: بهترین حالت تعیین نرخ این است که اجازه داده شود تا مکانیزم بازار و عرضه و تقاضا قیمت محصولات را تعیین کند. صادرات صنعت لوازم خانگی ناچیز بوده و در حد و اندازه سرمایهگذاریهای صورت گرفته در این صنعت نیست. صادرات محصولات لوازم خانگی، عمدتا به کشورهای عراق و افغانستان بوده و صادرات پایداری نیست. همچنین حجم صادرات آنچنان چشمگیر نبوده و متاسفانه بسیاری از بازارهای صادراتی را از دست دادهایم. این در حالی است که صنعت لوازم خانگی کشور از لحاظ کیفی بسیار خوب رشد کرده است.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی اراک ادامه داد: درحال حاضر ترکیه به تمامی کشورهای اروپایی، قطعات لوازم خانگی صادر میکند و حجم صادرات بسیار قابل توجه بوده و نیاز قطعهسازی اروپا را تامین میکند./دنیایاقتصاد